Sådan fjerner du kaffepletter

Hvis du nogensinde har beskæftiget dig med en kaffeplet, ved du, hvor genstridig den lysebrune farve kan være at fjerne, og det er fordi det er en tannin. For virkelig at fjerne gamle kaffepletter (og mange madpletter), bliver du nødt til at gennembløde tøjet. Men for frisk spild kan en strøm af koldt vand umiddelbart gøre tricket. Du kan også bruge flere almindelige husholdningsartikler – bagepulver, salt, barsæbe og endda babypulver eller tandpasta – for at hjælpe med at fjerne eller håndtere problemet, indtil du kan vaske varen ordentligt.

kaffekop

Behandl kaffepletter så hurtigt som muligt efter farvning. Jo ældre pletten er, jo sværere vil den være at fjerne.

Alle pletfjernelsesmetoder bør anvendes før vask af vaskbart tøj. Pletter, der er blevet vasket og tørret, er næsten umulige at fjerne.

Sådan fjerner du kaffepletter fra gulvtæpper

Græd ikke over spildt kaffe! Forebyg en permanent plet på dit tæppe med disse nemme trin.På et tidspunkt i dit liv er det uundgåeligt, at du (eller en anden) vil spilde kaffe på dit tæppe. De fleste af os fylder trods alt vores kopper til randen med den varme, mørke, koffeinholdige lækkerhed! Heldigvis er det utrolig nemt at lære at fjerne kaffepletter fra gulvtæppet.Selvom dit første instinkt måske er at genopfriske din kop og derefter håndtere spildet, er det vigtigt at handle hurtigt, for jo længere du udsætter, jo større er dine chancer for, at det bliver til en permanent plet. Der er et par forskellige metoder, du kan bruge til at fjerne en kaffeplet, alt efter hvad du har ved hånden. Hvis du har tendens til at spilde mere end bare din kaffe, vil du også gerne vide disse tips til, hvordan du fjerner pletter. Det skal du bruge:Afhængigt af den metode, du vælger, er der et par produkter, du kan bruge til at behandle en kaffeplet på dit tæppe:
 • Opvaskemiddel
 • Varmt vand
 • Hvid mikrofiberklud
 

Sådan fjerner du friske kaffepletter

 1. Start altid med at duppe pletten med en klud, og fjern så meget af væsken som du overhovedet kan.
 2. Lav en vaskemiddelopløsning: Bland en fjerdedel (1/4) teskefuld flydende opvaskemiddel pr. kop lunkent vand. Brug ikke vaskemidler, da de kan indeholde optiske blegemidler (fluorescerende farvestoffer), der farver fiberen. Undgå alternativt automatiske opvaskemidler, da de kan indeholde et blegemiddel. En god mulighed? Original Dawn. Her er nogle andre hjemmelavede tæpperensere, der med garanti vil fjerne pletter.
 3. Fortest-løsning: Uanset hvilken løsning du bruger, skal du altid prøve den på et lille sted på dit tæppe for at sikre, at det ikke fjerner farven på dit tæppe eller beskadiger det på nogen måde. “Når du rengør tæpper eller polstring for første gang, anbefaler vi altid, at du tester et iøjnefaldende område, før du gør rent,” foreslår Gwen Whiting, medstifter af The Laundress.
 4. Påfør en lille mængde af vaskemiddelopløsningen på en hvid mikrofiberklud. Gnid den ikke ind. Arbejd i stedet forsigtigt, start fra kanterne af spildet og arbejd dig ind til midten for at forhindre spredning af væsken. Lad opløsningen sætte sig på spildet i et øjeblik.
 5. Tør området med en tør klud. Hvis pletten ser ud til at falme og overføres til kluden, skal du gentage trinnet, indtil pletten er helt fjernet. Bemærk, at det kan tage flere forsøg at fjerne kaffepletten helt, så vær tålmodig. Hvis pletten forbliver selv efter flere forsøg, prøv en af ​​de alternative løsninger, der er anført nedenfor.
kaffeplet på tæppe

Sådan fjerner du kaffepletter fra syntetisk tøj

Syntetiske stoffer er ret holdbare, især sammenlignet med silke, pelse og læder. Det er nemt at fjerne kaffepletter fra ethvert syntetisk stof, herunder akryl, modakryl, nylon, polyester, spandex og olefin.

Sådan fjerner du kaffepletter fra syntetisk tøj ganske enkelt:

 1. Tør overskydende kaffe op med en ren, tør klud
 2. Læg pletten i blød i en opløsning af 1 liter varmt vand, ½ tsk opvaskemiddel (ikke vaskemiddel) og 1 spiseskefuld hvid eddike i 15 minutter
 3. Skyl det farvede område med varmt vand
 4. Brug en svamp og sprit til at fjerne enhver resterende plet
 5. Vask som normalt

 

Hvis kaffepletten ikke kommer ud første gang, skal du gentage disse trin, indtil den gør det. De fleste pletter, medmindre de er gamle, vil komme ud efter en eller to gange gennem disse trin.

Hvis du typisk lægger dine syntetiske stoffer i tørretumbleren, skal du ikke tørre dem, før pletten er helt fjernet.

Kaffeplet på syntetisk tøj

Sådan fjerner du kaffepletter fra bomuldstøj

Bomuld, et andet hårdfør stof, er også ret nemt at arbejde med. Der er tre måder at få en kaffeplet ud af en bomuld eller hør.

Den første tilgang omfatter følgende trin:

 1. Tør overskydende kaffe op med en ren, tør klud
 2. Forbehandl det farvede område med en kommerciel pletfjerner
 3. Vask med det samme, som du plejer

Hvis du ikke har købt en pletfjerner, kan du prøve denne hjemmelavede løsning. Disse trin ligner meget dem, der er anført ovenfor for at få pletter ud af syntetiske stoffer, men der er et par mindre forskelle.

Du skal:

 1. Tør overskydende kaffe op med en ren, tør klud
 2. Læg pletten i blød i en opløsning af 1 liter varmt vand, ½ tsk opvaskemiddel (ikke vaskemiddel) og 1 spiseskefuld hvid eddike i 15 minutter
 3. Skyl det farvede område med varmt vand
 4. Brug en svamp og sprit til at fjerne enhver resterende plet
 5. Skyl stoffet igen med varmt vand
 6. Lad stoffet tørre
 7. Vask som normalt

Nogle gange fjerner denne anden strategi ikke helt kaffepletter fra bomuld. Hvis du ikke kan få en plet ud, men heller ikke ønsker at købe en kommerciel pletfjerner, så prøv denne tredje teknik:

 

 1. Brug et gummibånd til at strække det plettede stof over en skål
 2. Brug en kedel med temperaturvisning til at hælde 95°C vand over det farvede område

 

Næsten-kogende vand er sikkert for bomuld, men det kan beskadige nogle farvestoffer og finish, der bruges på stoffer. Du vil måske først teste denne tredje metode på et lille, iøjnefaldende område. Brug en kedel med svanehals til stylepoint. Derudover, da 95°C tilfældigvis er den perfekte temperatur til at lave kaffe, kan du brygge en pour-over på samme tid.

Som med alt plettet bomuldsstof, bør det plettede område ikke tørres, før pletten er helt fjernet.

Kaffeplet fra bomuldstøj