Sådan fjerner du rødvinspletter

Rødvinspletter er notorisk svære at fjerne. Rødvinens pigmenter suger ind i fibre og begynder at stivne næsten med det samme. Derfor er det vigtigt at handle hurtigt og behandle pletten med det samme, uanset om det er på tøj eller tæppe. Der er nogle første skridt, du kan tage for at hjælpe med at opnå et vellykket resultat, og derefter fem forskellige behandlinger, du kan prøve, hvis der stadig er tegn på rødt.

Fjerne rødvinspletter

Behandl rødvinspletter så hurtigt som muligt efter farvning. Jo ældre pletten er, jo sværere vil den være at fjerne.

Alle pletfjernelsesmetoder bør anvendes før vask af vaskbart tøj. Pletter, der er blevet vasket og tørret, er næsten umulige at fjerne.

Gode råd til at fjerne rødvinspletter

Tip #1: Skrub IKKE pletten!

Skrubning vil hjælpe med at trække noget af rødvinen ud, men påvirker faktisk pletten negativt, da det får den til at sprede sig endnu mere udad. Og hvis du lægger for meget pres, skubber du faktisk mere rødvin ned i stoffet. Dette gælder især, hvis du har at gøre med en rødvinsplet på sofaen eller på gulvtæppet.

 

Tip #2: Vent ikke for længe

Selvom det er kedeligt at håndtere en rødvinsplet med det samme, vil vi ikke anbefale at vente til næste dag med at tage sig af den. Rødvin vil synke og sætte sig i disse fibre, jo længere de er der. Til sidst vil de “sætte sig” og blive sværere at fjerne. Ikke at glemme, selvfølgelig, at rødvin dybest set er et farvestof, der venter på at ske.

Tip #3: Anvend IKKE varme

Det sidste du ønsker er, at pletten tørrer, men endnu værre er det, hvis pletten tørrer, når der påføres varmluft. Varme vil faktisk ændre den kemiske proces, pletten gennemgår, når den tørrer. Hvis du påfører varme, kan du forvente en permanent eller næsten permanent plet. Så læg hårtørreren fra dig, og læg for guds skyld ikke plettet tøj i tørretumbleren, før du anvender nogen form for forvask.

Rødvinspletter

Sådan fjerner du rødvinspletter fra tæpper og møbler

Hvis et glas merlot tipper på din skjorte, er du måske ikke i stand til at piske den af ​​med det samme (det kan være pinligt!) – men prøv at følge disse trin så godt du kan, givet din situation. Handl hurtigt – en frisk vinplet er altid lettere at behandle end en gammel. Og husk at konsultere plejeetiketterne på dit tøj, før du behandler pletten. Mere sarte stoffer, såsom silke eller læder, skal muligvis tages med til dit renseri.

Beskyt alle lag af stof eller overflader, der måtte være nedenunder

Placer en klud eller en serviet under det plettede stof for at forhindre, at det breder sig på noget andet.

Opsuge rødvin fra pletten med det samme

Tryk en serviet eller køkkenrulle mod det plettede stof for at opsuge så meget af den overskydende vin, som du kan. Gnid ikke, når du gør dette, da du ved et uheld kan arbejde vinen længere ind i stoffet.

Lad ikke rødvinpletten tørre

Det vil være meget nemmere at fjerne rødvinsplettet, hvis du holder den fugtig, indtil du er i stand til at behandle pletten ordentligt. Mange sværger til at gennemvæde den med hvidvin, men du kan også prøve køligt vand, mousserende vand eller sodavand for at holde pletten fugtig. Brug aldrig varmt vand, da dette kan sætte pletten yderligere.

Pres salt mod det plettede, fugtige stof

Dæk pletten helt med salt, og tryk krystallerne mod det fugtige stof. Saltet vil absorbere meget af vinen og være med til at løfte pletten.

Gentag iblødsætningen og dup pletten efter behov

Børst saltkrystallerne af for at se, hvor meget af pletten der er tilbage. Hvis den stadig er der, skal du fortsætte med at mætte pletten med koldt vand, hvidvin, sodavand osv. og duppe på den med en ren klud eller serviet for at løfte pletten.

Påfør en forbehandling

Når du kommer hjem, påfør en kommerciel pletfjerner på det plettede stof som en forbehandling, følg instruktionerne på produktets etiket. Du kan også prøve at arbejde en pasta af bagepulver og vand ind i pletten.

Vask som normalt i din vaskemaskine

Læs tøjplejeetiketterne først for at sikre dig, at du følger producentens instruktioner. Brug et vaskemiddel af høj kvalitet designet til at håndtere pletter direkte, som Persil Powercaps vaskekapsler, og vask ved 30 grader. Varmere temperaturer kan sætte pletten ved et uheld.

For genstridige pletter, påfør en pletfjerner og gennemblød pletten i koldt vand

Hvis pletten fortsætter, gentag trin 5 og læg pletten i blød i koldt vand i et par timer. Gentag derefter trin 6.

Tør kun tørretumbleren eller stryg emnet, hvis pletten er helt væk

Igen kan høj varme sætte spor af pletten, så hæng eller lufttørre emnet, hvis det er muligt.

Fjerne rødvinspletter på tæpper

Sådan fjerner du rødvinspletter fra tøj

Det skal du bruge:

For at sikre, at du er forberedt på eventuelle rødvinsudslip på tøj, foreslår rengøringseksperter, at du har disse grundlæggende forsyninger ved hånden, som også virker til at fjerne rødvinspletter på tæppet:

  • Papirhåndklæder eller rene hvide klude
  • Salt
  • Bagepulver
  • Danskvand
  • Hvid eddike
  • 3% hydrogenperoxid
  • Vaskemiddel
  • En pletfjerner

Der er mange måder at tackle rødvinspletter på, afhængigt af hvor du er, og hvad du har til rådighed, men de generelle retningslinjer er:

1. Angribe pletten med det samme. Jo før du kommer til det, jo større chance har du for at fjerne det helt.

2. Dup forsigtigt pletten med en ren hvid klud eller køkkenrulle. Gnid ikke! Bliv ved med at udskifte snavsede klude eller håndklæder til rene, og fortsæt med at duppe, indtil der ikke kommer mere væske ud.

3. Påfør et af de opløsningsmidler, du har ved hånden. (Tjek tøjetiketterne, før du prøver en metode, og prøv det derefter på et usynligt område af tøjet, som en indvendig søm, først.)

4. Hvis en metode ikke virker, så prøv en anden. Fordi nogle pletter kan kræve flere behandlinger, lad dem ikke tørre helt mellem behandlingerne. Det giver dem bare en chance for at sætte ind.

5. Når pletten er fjernet, skal du vaske tøjet, som du plejer, helst i koldt vand.

Rødvinspletter og salt

Tørre, pulverformige materialer som salt er bedre egnede til tæpper og polstring, men kan arbejde på tøj i en knivspids. Efter at have fjernet så meget af vinen som muligt, skal du dække pletten med salt og lade den tørre. Du kan også prøve bagepulver, men det kan løfte farve fra tøjet, så fortsæt med forsigtighed, advarer Tran. Er rødvin ikke det eneste, du har spildt?

Rødvinspletter og danskvand

Danskvand vil nedbryde farvestofferne i vinen, men ifølge de eksperter, vi har talt med, skal det påføres, så snart spildet opstår, og det er mest effektivt, når du kan lade tøjet trække natten over.

Rødvinspletter og opvaskemiddel og brintoverilte

Bridges’ valgmetode går ud på at blande lige dele opvaskemiddel (hun bruger altid Dawn) og 3% hydrogenperoxid. Påfør direkte på rødvinspletten, lad det trække i 30 minutter, og skyl derefter med koldt vand før vask som sædvanligt. Tilføj dette til din liste over anvendelser af hydrogenperoxid og brug af opvaskemiddel!

Rødvinspletter og hvid eddike og vaskemiddel

Denne metode får blandede anmeldelser fra begge eksperter, men er værd at prøve, hvis andre metoder ikke har virket. Læg først pletten i blød med eddike for at neutralisere vinens røde og lilla pigmenter. Derefter, uden at skylle, skal du dække den eddikevædede plet med vaskemiddel og vaske som normalt. Eddike har så mange overraskende anvendelser.

Rødvinspletter og sprit

Sprit kan efterlade sin egen plet på stoffer, så det er ikke ideelt, påpeger Tran. Hun foreslår at bruge ren isopropyl eller denatureret alkohol på en vatrondel i stedet for at påføre den direkte på tøjet. Dup forsigtigt på pletten, indtil vinen begynder at løfte sig. Skyl den derefter inden du smider den i vasketøjet. Sprit fungerer faktisk godt til mange andre huslige pligter.

Rødvinspletter og vaske- og rengøringsmidler

Se efter produkter, der markedsføres som havende “oxi-virkning” eller “enzymatisk kraft”, som er effektive til at fjerne rødvinspletter. Sørg for at vælge en, der er sikker for det stof, du rengør, og læg derefter tøjet i blød i henhold til instruktionerne, før du vasker det som normalt.