Sådan fjerner du svedpletter

Overvejer du at smide din fine hvide skjorte ud, fordi du ikke kan fjerne svedpletterne under armene? Disse gule pletter er et helt almindeligt problem. Følg disse enkle tips til at fjerne svedpletter. Og husk – alle sveder!

 

Svedpletter på tøj

Hvad er svedpletter og hvordan får vi dem?

Sved er kroppens måde at køle sin kernetemperatur på, og derfor sveder du oftest, når du træner, når du er i et varmt rum eller vejret er varmt. Der er andre grunde til, at du kan svede – du kan også svede, når du er nervøs , stresset eller bekymret. Stimulerende midler som alkohol og koffein kan også øge din puls og få dig til at svede mere. Du sveder også, når du har forhøjet temperatur, da din krop bekæmper en infektion.

Sved består af vand, salt, fedt og proteiner. Når du sveder, vil alle disse komponenter ende på dit tøj. Og det er normalt ikke sved alene, der misfarver vores tøj, men snarere ironisk nok de produkter, vi bruger til at kontrollere, hvor meget vi sveder.

Antiperspiranter hjælper os med at reducere, hvor meget vi sveder, men de kan også bidrage til de misfarvede pletter under din bedste sommerkjole. Sved kan reagere med ingredienser, der findes i antiperspiranter deodoranter, såsom zirkonium og aluminium.

Aluminium i antiperspirant-deodoranter blokerer svedkanalerne og reducerer dermed, hvor meget du sveder . Reaktionen af ​​dette kemikalie med din sved vil forårsage gulfarvning, der med tiden bliver malet ind i stoffet.

Sådan slipper du af med svedpletter

Gule svedpletter på tøj kan ødelægge din yndlings T-shirt, bluse eller skjorte. Mange mennesker har oplevet gule svedpletter på deres tøj – de kan forekomme på træningsudstyr, sommertøj eller arbejdsskjorter. Disse svedpletter misfarver området omkring armhulerne og kan endda ændre stoffets fornemmelse.

Men selvom svedpletter kan være genstridige, er der ingen grund til at henvise den skjorte eller kjole til genbrugsspanden. Der er flere foranstaltninger, du kan tage for at undgå svedpletter, og hvis de dukker op, trin, du kan tage for at slippe af med dem.

Her er et par tips til at undgå grimme pletter under armene:

 • Brug en aluminiumsfri deodorant eller en, der er designet til at undgå hvide mærker
 • Sørg for, at din deodorant eller antiperspirant er helt tør, før du tager din top eller kjole på
 • Vask dit tøj efter hver brug med et godt vaskemiddel for at undgå, at svedpletter opbygges og bliver indlejret i stoffet
 • Lad ikke dit træningssæt ligge i tasken – tag det ud og vask det så hurtigt du kan. Det gælder faktisk alt svedigt tøj – undgå at efterlade en svedig skjorte i vaskekurven for længe, ​​og sveden vil tørre ud, da det gør, at pletten kan sætte sig
 • Bær en vest T-shirt under din skjorte eller kjole for at undgå at få svedpletter på dit yndlingstøj

Sådan fjerner du svedpletter fra hvidt tøj

Hvide T-shirts og skjorter er mest modtagelige for gule svedpletter. Men der er ingen grund til at smide dem ud endnu. Der er måder at hjælpe med at fjerne selv de mest genstridige svedpletter. Sådan gør du:

 1. Skyl området i varmt vand
 2. Brug målrettet behandling, før du vasker det – dette kan være at gnide i en specialist pletbehandling eller, for en mere naturlig behandling, prøv at gnide hvid eddike ind i området eller en pasta af bagepulver og vand
 3. Lad behandlingen stå i mindst 20 minutter. Jo mere indgroet pletten er, jo længere skal du lade den ligge. Afhængigt af plettens stædighed, vil du måske lade den ligge så længe som natten over.
 4. Vask tøjet som normalt uden at vaske forbehandlingen af. En almindelig vask er fint – der er ingen grund til at bruge en varm vask
 5. Hvis pletten ikke har rokket sig, gentag trin 1-4, mens tøjet stadig er fugtigt
 6. Behandl ikke det snavsede område med blegemiddel