Sådan fjerner du svedpletter

Overvejer du at smide din fine hvide skjorte ud, fordi du ikke kan fjerne svedpletterne under armene? Disse gule pletter er et almindeligt problem. Følg disse enkle tips til at fjerne svedpletter, og husk: alle sveder!

 

Svedpletter på tøj

Hvad er svedpletter, og hvordan får vi dem?

Sved er kroppens måde at regulere sin kernetemperatur på, og derfor sveder du oftest, når du træner, når du er i et varmt rum eller når vejret er varmt. Der kan også være andre årsager til, at du sveder – for eksempel når du er nervøs, stresset eller bekymret. Stimulerende midler som alkohol og koffein kan også øge din puls og få dig til at svede mere. Din krop sveder også, når den bekæmper en infektion og har forhøjet temperatur.

Sved består af vand, salt, fedt og proteiner. Når du sveder, vil alle disse komponenter ende på dit tøj. Det er normalt ikke kun sveden, der misfarver vores tøj, men ironisk nok også de produkter, vi bruger til at kontrollere, hvor meget vi sveder.

Antiperspiranter hjælper os med at reducere, hvor meget vi sveder, men de kan også bidrage til de misfarvede pletter under din bedste sommerkjole. Sved kan reagere med ingredienser, der findes i antiperspiranter og deodoranter, såsom zirkonium og aluminium.

Aluminium i antiperspirant-deodoranter blokerer svedkanalerne og reducerer dermed, hvor meget du sveder. Reaktionen af ​​dette kemikalie med din sved vil forårsage gulfarvning, der med tiden bliver malet ind i stoffet.

Pige sveder

Sådan slipper du af med svedpletter

Gule svedpletter på tøj kan ødelægge din yndlings T-shirt, bluse eller skjorte. Mange mennesker har oplevet gule svedpletter på deres tøj – de kan forekomme på træningstøj, sommertøj eller arbejdsskjorter. Disse svedpletter misfarver området omkring armhulerne og kan endda ændre stoffets konsistens.

Men selvom svedpletter kan være genstridige, er der ingen grund til at kassere den skjorte eller kjole. Der er flere foranstaltninger, du kan tage for at undgå svedpletter, og hvis de alligevel dukker op, trin du kan tage for at slippe af med dem.

Her er et par tips til at undgå grimme pletter under armene:

  • Brug en deodorant uden aluminium eller en, der er designet til at undgå hvide mærker
  • Sørg for, at din deodorant eller antiperspirant er helt tør, før du tager din top eller kjole på
  • Vask dit tøj efter hver brug med et godt vaskemiddel for at undgå, at svedpletter opbygges og bliver indlejret i stoffet
  • Lad ikke dit træningstøj ligge i tasken – tag det ud og vask det så hurtigt som muligt. Det gælder faktisk alt svedigt tøj – undgå at efterlade en svedig skjorte i vaskekurven for længe, ​​da sveden vil tørre ud, og pletten kan sætte sig
  • Bær en T-shirt under din skjorte eller kjole for at undgå at få svedpletter på dit yndlingstøj.

Hvordan man fjerner gule pletter under armene?

Har du nogensinde oplevet de irriterende gule pletter under armene på din yndlingshvide T-shirt? Disse pletter er ofte resultatet af en kombination af sved og deodorant, og de kan være notorisk svære at fjerne. Men fortvivl ikke! Der er flere effektive metoder til at tackle dette problem. En af de mest populære løsninger er at forbehandle området med en blanding af bagepulver og vand. Gnid blandingen ind i stoffet og lad det sidde i 30 minutter, inden du vasker tøjet som normalt. En anden metode er at bruge hvid eddike, som kan opløse pletterne og neutralisere lugten. Påfør eddiken direkte på pletten, lad det virke i 20 minutter og vask derefter tøjet. Husk altid at følge vaskeanvisningerne på tøjets etiket for at undgå yderligere skader. Med disse tips i hånden kan du sige farvel til gule pletter og hej til friskt, rent tøj!”

Sådan fjerner du svedpletter fra hvidt tøj

Hvide T-shirts og skjorter er særligt udsatte for gule svedpletter, men der er ingen grund til at smide dem ud endnu. Der er måder at fjerne selv de mest genstridige svedpletter på. Sådan gør du:

 

  1. Skyl området i varmt vand.
  2. Behandl området målrettet inden vask – dette kan være at gnide en specialist pletbehandling ind eller, for en mere naturlig behandling, prøv at gnide hvid eddike ind i området eller lave en pasta af bagepulver og vand.
  3. Lad behandlingen sidde i mindst 20 minutter. Jo mere indgroet pletten er, jo længere skal du lade behandlingen virke. Afhængigt af plettens stædighed kan du lade den sidde så længe som natten over.
  4. Vask tøjet som normalt uden at vaske behandlingen ud først. En almindelig vask er fin – der er ingen grund til at bruge en varm vask.
  5. Hvis pletten stadig er synlig, gentag trin 1-4, mens tøjet stadig er fugtigt.
  6. Brug ikke blegemiddel på det snavsede område.