Top 10 grunde til at bruge eddike i vasketøjet

Ved at bruge eddike i vasketøjet, kan du blege, lysne, reducere lugte og blødgøre tøjet uden at bruge skrappe kemikalier. Eddike er billigt og sikkert at bruge i både almindelige og højeffektive vaskemaskiner. Når du køber eddike til vasketøjet, bør du vælge destilleret hvid eddike, da den ikke indeholder tanniner, der kan plette tøjet. Hvis du kun har cidereddike, bør du bruge mindre og fortynde den med vand, før du hælder den direkte på tøjet.

Her er 10 gode grunde til at tilføje eddike til din vaskerutine:

Top 10 grunde til at bruge eddike i vasketøjet

1. Behandl lugten af skimmel

Hvis du har ladet våde håndklæder ligge i en kurv eller vasketøj i vaskemaskinen, kan det føre til skimmelvækst og en muggen lugt. For at få tingene til at dufte frisk, bør du fylde vaskemaskinen med varmt vand, tilsætte 2 kopper destilleret hvid eddike og køre en fuld vaskecyklus. Derefter bør du køre en anden fuld cyklus med tilsat vaskemiddel.

Dette virker godt for små mængder af skimmel og sure lugte. Hvis du har større skimmelproblemer og pletter, bør du bruge en mere aggressiv behandling.

Våde håndklæder

2. Lys og bleg tøj

Eddikesyren i destilleret hvid eddike er så mild, at den ikke vil beskadige vaskbare stoffer. Alligevel er den stærk nok til at opløse resterne af sæber og rengøringsmidler, der er tilbage i tøjet. Ved at tilsætte kun 1/2 kop eddike til den sidste skyllecyklus, vil du opleve lysere og klarere farver. Du kan tilsætte eddiken til skyllemiddeldispenseren eller manuelt i begyndelsen af skyllecyklussen. Eddikesyren i eddike fungerer også som et blegemiddel og gør grå og snavset tøj lysere. For at få farvede hvide sokker og snavsede karklude hvide igen, kan du tilsætte 1 kop destilleret hvid eddike til et stort kar med vand, varme det op til kogning, og tilsætte det snavsede tøj. Lad tøjet trække natten over og vask derefter som normalt. Bemærk, at denne metode kun bør bruges på 100% bomuldsstof.
Lyst tøj på tørresnor

3. Blødgør stoffer naturligt

Hvis du ikke ønsker at bruge kraftigt duftende kommercielle skyllemidler, men stadig ønsker blødt tøj, kan destilleret hvid eddike fungere som et naturligt skyllemiddel og efterlade ingen rester på tøjet. Tilsæt blot 1/2 kop til den sidste skyllecyklus.

Hvis du ønsker en let duft, kan du tilsætte et par dråber af en æterisk olie som lavendel til flasken med eddike.

Tøjbunke

4. Reducerer fnug og kæledyrs-hår

Ved at tilsætte kun 1/2 kop destilleret hvid eddike til skyllecyklussen, kan du undgå, at fnug og kæledyrshår klæber til tøjet. Det kan også hjælpe med at fjerne overdreven fnug, hvis du ved en fejl har vasket noget mørkt sammen med nogle fnugproducerende håndklæder.
Hundehår på tøj

5. Behandl svedlugt i armhulerne

Fyld en sprayflaske med ufortyndet destilleret hvid eddike, og opbevar den i vaskerummet for at fjerne svedlugt og pletter på vaskbart tøj. Spray eddiken direkte på stoffet inde i armhulerne, og lad det virke i mindst 10 minutter, før du putter tøjet i vaskemaskinen. Hvis stoffet føles stift, før vask, kan du bruge en blød børste til at opløse resterne. Eddiken vil hjælpe med at fjerne resterende deodorant og forhindre gule armhuler.
Svedpletter på t-shirt

6. Fjern strygerester

For at fjerne de små huller, der er tilbage langs en søm eller kant efter en beklædningsgenstand er ændret, kan du fugte en hvid klud med destilleret hvid eddike, placere den under stoffet og trykke. Vælg den korrekte strygetemperatur, og brug en presseklud ovenpå stoffet for at undgå svidning.
Mand stryger t-shirt

7. Bevar farven på mørkt tøj

Ved at tilsætte 1/2 kop destilleret hvid eddike til den sidste skyllecyklus, kan du fjerne resterende sæbe- og vaskemiddelrester, der gør vaskbart sort tøj ser kedeligt ud.
Sort t-shirt

8. Behandle røglugt

Hvis dit vaskbare tøj lugter af røg fra cigaretter eller cigarer, kan du tilsætte 1/2 kop destilleret hvid eddike til vaskecyklussen. For tøj og møbler, der kun skal renses, såsom puder og gardiner, kan du fylde badekarret med meget varmt vand og tilsætte 1 kop eddike. Hæng tøjet eller stoffet over det dampende vand, og luk døren for at lad dampen trænge ind i fibrene. Destilleret hvid eddike er også effektiv til at fjerne tunge røglugt i luften efter et køkkenbrand eller andre små husholdningsbrande.
Ung pige ryger

9. Rengør vaskemaskinen

En rengjort vaskemaskine betyder rene tøj. Sæbeskum og mineralaflejringer kan ophobe sig i vaskemaskinens slanger og begrænse vandgennemstrømningen og ydeevnen. Fire gange om året kan du fjerne sæbeskum og rense slangerne ved at køre en tom vaskecyklus med varmt vand og 2 kopper destilleret hvid eddike. Hvis du har automatiske dispensere til vaskemiddel eller skyllemiddel, kan du placere destilleret hvid eddike i dispenserne for at opløse eventuelle rester, der kan begrænse ydeevnen. For at opfriske en frontbetjent vaskemaskine med muggen lugt, kan du bruge eddike til at rengøre oftere.
Rengøring af vaskemaskine

10. Rengør strygejernet

Mineralaflejringer kan tilstoppe et strygejerns dampventiler og sprøjtedyser, så det er vigtigt at rengøre strygejernet. For at rense strygejernet og fjerne aflejringerne kan du fylde vandbeholderen med en blanding af lige dele destilleret hvid eddike og destilleret vand. Stil strygejernet oprejst på en varmebestandig overflade og lad det dampe i cirka fem minutter. Når strygejernet er afkølet, skal du skylle vandbeholderen med destilleret vand. Fyld strygejernet igen og skyl vand gennem ventilationsåbningerne med en gammel klud. Til sidst kan du stryge en gammel klud i flere minutter for at fjerne eventuelle rester, inden du går videre med at stryge bærbart tøj. For at fjerne svidningsmærker fra frontpladen på strygejernet, kan du gnide med en pasta af lige dele destilleret hvid eddike og salt. Tør til sidst frontpladen af ​​med en klud fugtet med fuldstyrke destilleret hvid eddike.
Rengøring af strygejern