Sådan fjerner du stearinpletter

Du lod dit yndlingslys brænde, og nu er der voks overalt. Hele din stue er ødelagt! (Eller er det?) Fjernelse af stearinlys kan virke umuligt, men der er faktisk et par forskellige måder, du kan gøre det på, afhængigt af hvad du gør rent, og hvilke værktøjer du gerne vil bruge. Vælg den rigtige for dig for at komme hurtigt af med voks og beskytte dit interiør i processen.
Fjerne stearinpletter

Behandl stearinpletter så hurtigt som muligt efter farvning. Jo ældre pletten er, jo sværere vil den være at fjerne.

Alle pletfjernelsesmetoder bør anvendes før vask af vaskbart tøj. Pletter, der er blevet vasket og tørret, er næsten umulige at fjerne.

Sådan fjerner du stearinpletter med varme

Brug varme til at fjerne stearinen fra tæpper og gulve.

Nogle gange kan du ikke putte den ting du ønsker at fjerne stearinpletterne fra i fryseren eller køle det nok ned til at skrabe stearinen af. Hvis det fx er på gulvet eller andet, som du ikke har mulighed for, at putte i fryseren, kan du bruge varme i stedet.

  • Brug aldrig varme på glas (som kan gå i stykker) eller syntetiske stoffer (som kan smelte).
  • Prøv ikke at bruge varme på stoffet, da det kan smelte voksen og sprede pletten.

 

Varm voksen op med en føntørrer, indtil den smelter.

Indstil din føntørrer til en “varm” indstilling og sigt den direkte mod pletten. Hold føntørreren et par centimeter fra overfladen for at undgå at brænde materialet. Prøv ikke at blæse voksen rundt – det er nemmere at tørre op, hvis det hele er i en vandpyt, i stedet for at sprede det ud.

  • Det kan være nyttigt at have en anden person til at hjælpe dig her. Når voksen smelter, kan en anden være klar med en klud for at tørre den væk.

 

Tør voksen af med et køkkenrulle.

Voks kan være svært at få ud af den klud eller det håndklæde du bruger til at tørre rodet op, så sørg for ikke at bruge dine pæne håndklæder. En gammel klud eller en engangspapirshåndklæde vil gøre tricket. Sug forsigtigt den smeltede voks op, og prøv at få det hele på samme tid.

  • Du kan også bruge et plastikkantet kort til at løfte den varme voks væk.

 

Fjern rester med universalrengøringsmiddel.

Hvis der er en hinde af voks tilbage, skal du slippe af med det med lidt sprayrens og en svamp. Sprøjt eller spray en universalrengøringsvæske på området og tør det af med en fugtig klud eller svamp. Hvis du arbejder på en skrøbelig overflade (f.eks. en fin træbordplade), skal du sørge for ikke at beskadige din overflade med et slibende rengøringsmiddel eller en klud.

 

  • Hvis der stadig er mere voks tilbage på overfladen, kan du bruge hårtørreren igen, indtil du får det hele.

Sådan fjerner du stearinpletter fra tøj

Dæk voksen med køkkenrulle, og stryg derefter stoffet.

Indstil dit strygejern til medium varme og læg et par køkkenrulle over voksen. Gnid forsigtigt jernet frem og tilbage over det voksagtige område for gradvist at smelte det. Mens håndklæderne opsuger voksen, skal du erstatte dem med nye, indtil al voksen er væk.

 

  • Du kan bruge brune papirsposer i stedet for køkkenrulle, hvis du har dem.
  • Sørg for at bruge hvide papirhåndklæder uden design for at undgå at overføre farve til dit stof.
  • Du kan bruge denne metode til tøj såvel som duge, servietter og håndklæder.

 

Gnid området med is, og vask derefter dit emne.

Tag en isterning og gnid den på voksen, indtil den bliver hård. Brug derefter en smørkniv til at skrabe den hårde voks af og smid den væk. Når det meste af voksen er væk, skal du køre stoffet gennem en vaskecyklus for at fjerne eventuelle rester.

 

  • Du skal muligvis bruge noget blegemiddel for at slippe af med voksrester helt.

 

Svamp stoffet med et møbelrens.

Spray det voksagtige område med rensemiddel og lad det tørre. Brug en svamp eller et køkkenrulle til at tørre rengøringsmidlet og voksen, og spray derefter mere rengøringsmiddel på. Du kan blive ved med at gøre dette, indtil voksen er væk.

 

  • Hvis du kan vaske stoffet, skal du køre det gennem en vaskecyklus for at fjerne eventuelle rester.