Sådan fjerner du rødbedepletter

Rødbeder er lækre, men har en tendens til at farve alt, hvad den rører ved, en lys rød! Denne artikel forklarer, hvordan du fjerner rødbedepletter. Rødbeder smager ikke bare godt – dens klare lilla farve formår også at få hvert måltid til at se sjovt og lyst ud. Desværre, hvis du serverer rødbeder regelmæssigt, er det ret sandsynligt, at noget lilla juice ved et uheld kommer til at ende på dit tøj før eller siden. Og selvom det er interessant at vide, at rødbeder kan bruges som et naturligt og permanent farvestof, er det usandsynligt, at dette er blandt de kvaliteter, du håber på i en plet – især når alt du virkelig ønsker er at slippe af med det hurtigt. Hvis du oplever rødbedepletter på din yndlingsskjorte, smarteste bukser eller en ny dug, så fortvivl ikke. Vi har samlet et par nyttige tips, der forklarer, hvordan du fjerner en rødbedeplet her. Og hvis du har brug for hjælp til at tackle andre madpletter, hvorfor så ikke læse en af vores andre praktiske vejledninger, såsom:
Fjerne rødbedeplet

Behandl rødbedepletter så hurtigt som muligt efter farvning. Jo ældre pletten er, jo sværere vil den være at fjerne.

Alle pletfjernelsesmetoder bør anvendes før vask af vaskbart tøj. Pletter, der er blevet vasket og tørret, er næsten umulige at fjerne.

Sådan fjerner du rødbedepletter fra tøj

Det vigtigste at huske, når du fjerner rødbedepletter, er at handle, så snart du bemærker den berygtede lilla rødbedeplet på dit tøj – hurtige reflekser er alt, når det kommer til pletfjernelse.

Sådan gør du:

Udblød og dup pletten
Læg et køkkenrulle i blød i koldt vand og dup ved mærket, og skyl derefter pletten under koldt vand, indtil vandet er klart.

Kør gennem varmt vand og dup med vaskemiddel
Hvis der stadig er lidt lilla farve tilbage, skal du gentage dette trin et par gange, og om nødvendigt gå videre til varmt vand og derefter et flydende kvalitetsopvaskemiddel. Nogle effektive flydende rengøringsmidler er specielt designet til at fungere som en hurtig forbehandling.

Fjerne rødbedepletter fra tøj

Sådan fjerner du rødbedepletter fra tæpper og møbler

Hvis der er rødbeder på dit tæppe eller møbler, så fortvivl ikke! Men gnid dem heller ikke ind. Tag i stedet forsigtigt stykkerne op med en kniv eller ske og læg dem til side. For at slippe af med pletten skal du først tørre stedet med et papirhåndklæde for at absorbere væsken. Fortynd derefter en del ammoniak i otte dele varmt vand, og brug en ren hvid klud dyppet i blandingen til at svampe pletten. Arbejd udefra og ind, og forsøg at holde pletten så lille som muligt. Når pletten er fjernet, dyppes en frisk klud i almindeligt vand for at skylle. Lad stedet lufttørre.
Rødbedeplet på møbler

Sådan fjerner du rødbedepletter fra dine hænder

En ulempe ved at tilberede denne rodgrøntsag er de røde pletter, du uundgåeligt får på dine hænder. Men heldigvis er pletterne super nemme at få af. Over køkkenvasken, pres saft fra den ene citronhalvdel og gnid den mellem dine hænder. Skyl og gentag efter behov, eller læg eventuelle irriterende pletter i blød i en lille skål citronsaft.
Rødbedeplet på hænder