Sådan fjerner du ketchuppletter

Ketchuppletter kan se dårlige ud i starten, men hvis du handler hurtigt, kan den tomatbaserede plet være en saga blot. Det er altid bedst at tjekke dit tøjs plejemærke før pletbehandling, da nogle stoffer kan have specifikke krav som f.eks. renseri.
fjerne ketchuppletter

Behandl ketchuppletter så hurtigt som muligt efter farvning. Jo ældre pletten er, jo sværere vil den være at fjerne.

Alle pletfjernelsesmetoder bør anvendes før vask af vaskbart tøj. Pletter, der er blevet vasket og tørret, er næsten umulige at fjerne.

Sådan fjerner du ketchuppletter fra tøj

Før du begynder

De fleste af de rengøringsmidler, du kan bruge til ketchuppletter, er muligvis allerede i dit vaskerum eller køkken. Du har et par muligheder for pletfjernere, og husholdningsrengøringsmidler som eddike, hydrogenperoxid eller opvaskemiddel kan fungere endnu bedre end et kommercielt produkt. Nogle ketchuppletter, især hvis de er tørret, vil kræve en kombination af rengøringsmidler. Før du påfører nogen form for blegemiddel, skal du sørge for, at det passer til farven på dit tøj. Lav eventuelt en lille plettest på et upåfaldende område for at se, om det påvirker farven. Hvide og farveægte materialer kan uden problemer klare de fleste rengøringsmidler.  

1. Skrab de faste stoffer af

Fjern så meget af den overskydende ketchup fra stoffet som muligt ved hjælp af en ske eller bagsiden af en smørkniv, som ikke beskadiger stoffet. Det er vigtigt at fjerne hovedparten af ketchuppen, fordi alt overskydende kan udtværes og sprede pletten, når du påfører rengøringsmidler.

2. Skyl pletten

Kør koldt vand gennem bagsiden af ​​pletten så hurtigt som muligt. Dette vil tvinge pletten tilbage ud gennem stoffet. Kør det ikke gennem forsiden af ​​pletten, da det kun vil skubbe det dybere ind i dit tøj. Sørg også for at bruge koldt vand, fordi varmt vand vil sætte denne tomatbaserede plet.

3. Gnid vaskemiddel ind

Gnid et flydende vaskemiddel ind i pletten. Arbejd det forsigtigt ind i stoffet i en cirkulær bevægelse, og arbejd det udefra og ind for at forhindre spredning af pletten. Flydende vaskemiddel hjælper med at fjerne farven såvel som den olieagtige del af pletten. Mild opvaskemiddel kan også hjælpe med at fjerne olien.

4. Påfør et blegemiddel (valgfrit)

Påfør et mildt blegemiddel, hvis det ønskes, men gør dette kun, hvis tøjet er hvidt, eller du har testet det for farveægthed. Normalt er de bedste muligheder hydrogenperoxid eller hvid eddike påført med en svamp. Du kan også bruge citronsaft – kun på hvide stoffer. Sørg for kun at bruge ét blegemiddel ad gangen. Skyl eventuelt rengøringsmiddel helt ud, før du prøver et andet.

5. Tjek for pletten

Hold pletten op mod lyset for at sikre, at al ketchup er væk. Hvis du ser en antydning af brun eller pink, skal du gentage de foregående trin. Ketchup er berygtet for at synes at være væk, men når tøjet tørrer kan et svagt strejf af pletten forblive.

6. Slå den med pletfjerner

Påfør en pletfjernerpind, gel eller spray. Lad det sidde i mindst 5 minutter.

7. Vask som sædvanlig

Vask tøjet, som du plejer, med dit almindelige vaskemiddel. Inden tørring skal du dobbelttjekke for at sikre, at pletten er helt væk. Pletter, der tørres i tørretumbleren, vil ofte være permanente.
Fjerne ketchuppletter fra tøj