De 9 mest snavsede områder i dit køkken

Køkkenet kan være hjertet i hjemmet, og det er ofte derfor det mest beskidte sted. Der er de åbenlyse rod – som brugte tallerkener, et klæbrig gulv eller en beskidt ovn. Men der er også områder og genstande, som bliver overset. Så spørg dig selv, om der er andre steder, du glemmer at gøre rent. Tænk på de områder og genstande, du måske bruger hver dag under madlavning. Det kan være køkkenbordet, håndtagene, vasken, svampene, genanvendelige vandflasker og meget mere. De bliver ofte rørt ved dagligt, så det er vigtigt at desinficere dem enten dagligt eller et par gange om ugen for at undgå opbygning af bakterier og krydskontaminering. Læs videre for at finde ud af, hvad de mest snavsede områder er i dit køkken, og hvordan du rengør dem ordentligt.
Køkken

1. Alle knapper, håndtag og touchpads

Hvert apparat i dit køkken har en eller anden form for kontrolpanel eller håndtag, som berøres, hver gang det bruges. Det er vigtigt at huske at rengøre alle disse knapper, håndtag eller touchpads ugentligt, da de ofte bliver overset, når vi grundigt rengør vores køkkener. Især hvis du rører ved dem, når du laver mad eller håndterer rå madvarer. Sørg for at rengøre skabshåndtag, apparathåndtag og kontrolpaneler ved at bruge en desinfektionsserviet eller spray-on desinfektionsrens og en ren klud eller køkkenrulle.
Rengøring af mikroovn

2. Håndvask

Selvom der løber masser af vand igennem din køkkenvask, er der sandsynligvis mikrober, der lurer på overfladen, især i sprækkerne, hvor vasken slutter sig til disken, omkring afløbet og affaldsbortskaffelsespropperne. Køkkenvasken skal desinficeres efter hver tilberedning af måltider, opvask eller mindst en gang om dagen, og glem ikke håndtagene og vandhanen samt bordpladerne i nærheden af vasken. De fanger alle stænkene, når du skyller forurenede fødevarer af. Brug en vaskerens, der indeholder et desinfektionsmiddel og et rent håndklæde eller engangsdesinfektionsservietter.
Håndvask

3. Svampe, børster og karklude

I et forsøg på at reducere brugen af papirhåndklæder og deres påvirkning på miljøet, bruger mange hjem cellulosesvampe, vaskebørster og viskestykker af stof. Desværre huser køkkensvampe og rengøringsbørster høje niveauer af bakterier, hvis de ikke vaskes og desinficeres ordentligt. Hvis du bruger disse produkter, skal de vaskes i varmt vand efter hver måltidstilberedning eller rengøring. Vask- og grøntsagsbørster kan lægges i opvaskemaskinen til grundig rengøring efter hver brug.
Gule rengøringssvampe

4. Køleskab

Vi har allerede diskuteret, hvad der kan gemme sig på køleskabshåndtag og touchpads, men selv med de kolde temperaturer kan nogle ret skadelige bakterier faktisk vokse inde i dit køleskab.

De fleste frugter og grøntsager forbliver friske længere, hvis de ikke vaskes før opbevaring. I dette tilfælde er det bedst at opbevare dem uvaskede for at undgå hurtig fordærv, men det er vigtigt at vaske skufferne ofte for at undgå fremtidig forurening, fordi madrester eller bakterier kan efterlades.

Det samme gælder for råt kød, der opbevares i køleskabet. Emballagelækager og væsker samler sig i skufferne og langs hyldernes kanter. Selv emballerede produkter som mælk eller smør bør rengøres, da de er blevet håndteret og opbevaret flere gange, før de kommer ind i dit køleskab.

For at slippe af med enhver form for bakterier, gær og skimmelsvamp, der kan gro derinde, skal du fjerne køleskabsskuffer eller -hylder – hvis det er muligt – hver måned og vaske overfladerne med mildt rengøringsmiddel og varmt eller varmt vand. Tør med en ren klud eller køkkenrulle.

Tør eventuelt spild væk mellem grundig rengøring og giv de indvendige overflader en hurtig aftørring med en desinficerende serviet.

Derudover skal du tage de ekstra skridt med at støve toppen af apparatet og støvsuge bagved og nedenunder. Fjern udluftningsdækslet for at støvsuge spolerne. Støv på spolerne får køleskabet til at arbejde hårdere for at holde sig køligt, bruger mere energi, og madrester, der gemmer sig nedenunder, tiltrækker insekter.

Køleskab

5. Skærebrætter

Skærebrætter, især træbrædder, kan rumme bakterier i de små afkroge, der kan opstå efter selv en enkelt brug. Det er vigtigt at have mindst to separate skærebrætter: et til frugt og grønt og et til kød. Dette vil reducere krydskontaminering under tilberedning af måltider.

Vask hvert bræt efter hver brug med varmt sæbevand og skyl godt med varmt vand. Tør derefter helt af med køkkenrulle eller et rent viskestykke. Lad ikke brædderne dryppe tørre, fordi bakterier elsker et varmt og fugtigt miljø. Du kan også vælge skærebrætter, der kan lægges i opvaskemaskinen for en grundig rengøring.

skærebræt

6. Kaffemaskine, blender og små apparater

Selv rent vand, der opholder sig i et varmt og fugtigt miljø som en kaffemaskine, kan skabe et perfekt miljø for bakterier, gær og skimmelsvamp. Nogle små apparater skal rengøres efter hver brug. Mindst en gang om ugen skal små apparater adskilles og rengøres grundigt. Nogle dele kan placeres sikkert i opvaskemaskinen, mens andre skal vaskes i varmt sæbevand og derefter skylles i varmt vand og tørres helt af.

Den samme rengøringsrutine bør anvendes på redskaber som dåseåbnere, måleskeer og kopper.

Blender skal til at blive rengjort

7. Genanvendelige madkasser, indkøbsposer og vandflasker

Hver gang du bruger en genlukkelig beholder eller en genanvendelig madpakke, indkøbspose eller vandflaske, er der risiko for krydskontaminering fra bakterier, medmindre de er blevet renset korrekt.

Beholderne skal skilles helt ad og lægges i opvaskemaskinen eller vaskes i varmt sæbevand, skylles i varmt vand og tørres helt af. De fleste madpakker og genanvendelige indkøbsposer kan smides i vaskemaskinen for en grundig rengøring.

Et ekstra tip til indkøbsposerne er at holde dem adskilt – angiv en eller flere til rengøringsartikler, en til rå frugt og grøntsager, en til råt kød og en til emballerede varer.

madkasse

8. Bordplader

Forsøm ikke dine køkkenborde – de er ofte de områder, hvor punge, indkøbsposer og andre ting dagligt placeres oven på, og hvor mad tilberedes.

Tag en desinfektionsserviet eller en ren klud og desinfektionsspray og rengør bordpladen, før du tilbereder mad eller mindst en gang om dagen. Spring over svampen eller den brugte karklud, da de kan rumme bakterier og bakterievækst.

Mindst en gang om ugen, tager du tid til at komme ind i hjørnerne, under små apparater og langs kanterne mellem komfuret eller køleskabet og bordpladen. Du ønsker ikke at forestille dig, hvad der gemmer sig i de fugtige, mørke rum.

bordplade med mad

9. Salt- og peberbøsser

Et sidste beskidt sted at overveje er salt- og peberbøsserne. Shakers bruges ofte og røres ofte under madlavning. Giv dem en forsigtig aftørring med en desinficerende serviet efter hver tilberedning af måltider og en grundig rengøring hver uge.

salt og peberkværn

10. Rengør strygejernet

Mineralaflejringer kan tilstoppe et strygejerns dampventiler og sprøjtedyser, så det er vigtigt at rengøre strygejernet. For at rense strygejernet og fjerne aflejringerne kan du fylde vandbeholderen med en blanding af lige dele destilleret hvid eddike og destilleret vand. Stil strygejernet oprejst på en varmebestandig overflade og lad det dampe i cirka fem minutter. Når strygejernet er afkølet, skal du skylle vandbeholderen med destilleret vand. Fyld strygejernet igen og skyl vand gennem ventilationsåbningerne med en gammel klud. Til sidst kan du stryge en gammel klud i flere minutter for at fjerne eventuelle rester, inden du går videre med at stryge bærbart tøj. For at fjerne svidningsmærker fra frontpladen på strygejernet, kan du gnide med en pasta af lige dele destilleret hvid eddike og salt. Tør til sidst frontpladen af ​​med en klud fugtet med fuldstyrke destilleret hvid eddike.
Rengøring af strygejern