1. Alle knapper, håndtag og touchpads
2. Håndvask
3. Svampe, børster og karklude
4. Køleskab
Vi har allerede diskuteret, hvad der kan gemme sig på køleskabshåndtag og touchpads, men selv med de kolde temperaturer kan nogle ret skadelige bakterier faktisk vokse inde i dit køleskab.
De fleste frugter og grøntsager forbliver friske længere, hvis de ikke vaskes før opbevaring. I dette tilfælde er det bedst at opbevare dem uvaskede for at undgå hurtig fordærv, men det er vigtigt at vaske skufferne ofte for at undgå fremtidig forurening, fordi madrester eller bakterier kan efterlades.
Det samme gælder for råt kød, der opbevares i køleskabet. Emballagelækager og væsker samler sig i skufferne og langs hyldernes kanter. Selv emballerede produkter som mælk eller smør bør rengøres, da de er blevet håndteret og opbevaret flere gange, før de kommer ind i dit køleskab.
For at slippe af med enhver form for bakterier, gær og skimmelsvamp, der kan gro derinde, skal du fjerne køleskabsskuffer eller -hylder – hvis det er muligt – hver måned og vaske overfladerne med mildt rengøringsmiddel og varmt eller varmt vand. Tør med en ren klud eller køkkenrulle.
Tør eventuelt spild væk mellem grundig rengøring og giv de indvendige overflader en hurtig aftørring med en desinficerende serviet.
Derudover skal du tage de ekstra skridt med at støve toppen af apparatet og støvsuge bagved og nedenunder. Fjern udluftningsdækslet for at støvsuge spolerne. Støv på spolerne får køleskabet til at arbejde hårdere for at holde sig køligt, bruger mere energi, og madrester, der gemmer sig nedenunder, tiltrækker insekter.
5. Skærebrætter
Skærebrætter, især træbrædder, kan rumme bakterier i de små afkroge, der kan opstå efter selv en enkelt brug. Det er vigtigt at have mindst to separate skærebrætter: et til frugt og grønt og et til kød. Dette vil reducere krydskontaminering under tilberedning af måltider.
Vask hvert bræt efter hver brug med varmt sæbevand og skyl godt med varmt vand. Tør derefter helt af med køkkenrulle eller et rent viskestykke. Lad ikke brædderne dryppe tørre, fordi bakterier elsker et varmt og fugtigt miljø. Du kan også vælge skærebrætter, der kan lægges i opvaskemaskinen for en grundig rengøring.
6. Kaffemaskine, blender og små apparater
Selv rent vand, der opholder sig i et varmt og fugtigt miljø som en kaffemaskine, kan skabe et perfekt miljø for bakterier, gær og skimmelsvamp. Nogle små apparater skal rengøres efter hver brug. Mindst en gang om ugen skal små apparater adskilles og rengøres grundigt. Nogle dele kan placeres sikkert i opvaskemaskinen, mens andre skal vaskes i varmt sæbevand og derefter skylles i varmt vand og tørres helt af.
Den samme rengøringsrutine bør anvendes på redskaber som dåseåbnere, måleskeer og kopper.
7. Genanvendelige madkasser, indkøbsposer og vandflasker
Hver gang du bruger en genlukkelig beholder eller en genanvendelig madpakke, indkøbspose eller vandflaske, er der risiko for krydskontaminering fra bakterier, medmindre de er blevet renset korrekt.
Beholderne skal skilles helt ad og lægges i opvaskemaskinen eller vaskes i varmt sæbevand, skylles i varmt vand og tørres helt af. De fleste madpakker og genanvendelige indkøbsposer kan smides i vaskemaskinen for en grundig rengøring.
Et ekstra tip til indkøbsposerne er at holde dem adskilt – angiv en eller flere til rengøringsartikler, en til rå frugt og grøntsager, en til råt kød og en til emballerede varer.
8. Bordplader
Forsøm ikke dine køkkenborde – de er ofte de områder, hvor punge, indkøbsposer og andre ting dagligt placeres oven på, og hvor mad tilberedes.
Tag en desinfektionsserviet eller en ren klud og desinfektionsspray og rengør bordpladen, før du tilbereder mad eller mindst en gang om dagen. Spring over svampen eller den brugte karklud, da de kan rumme bakterier og bakterievækst.
Mindst en gang om ugen, tager du tid til at komme ind i hjørnerne, under små apparater og langs kanterne mellem komfuret eller køleskabet og bordpladen. Du ønsker ikke at forestille dig, hvad der gemmer sig i de fugtige, mørke rum.
9. Salt- og peberbøsser
Et sidste beskidt sted at overveje er salt- og peberbøsserne. Shakers bruges ofte og røres ofte under madlavning. Giv dem en forsigtig aftørring med en desinficerende serviet efter hver tilberedning af måltider og en grundig rengøring hver uge.