Sådan fjerner du bananpletter

Selvom bananer tilsyneladende virker uskadeligt, kan bananer efterlade pletter på en række forskellige stoffer, især hvis bananpletten er har siddet i noget tid. Med nogle få enkle vasketrin kan bananpletter nemt fjernes fra stoffer, hvis der gribes ind med det samme.
banan

Behandl bananpletter så hurtigt som muligt efter farvning. Jo ældre pletten er, jo sværere vil den være at fjerne.

Alle pletfjernelsesmetoder bør anvendes før vask af vaskbart tøj. Pletter, der er blevet vasket og tørret, er næsten umulige at fjerne.

Sådan fjerner du bananpletter fra tøj

1) Skrab overskydende bananstykker af

Slip af med eventuelle store bidder af banan, der er tilbage på stoffet. Du vil have så lidt banan på stoffet som muligt, inden du begynder at prøve at behandle stoffet, så du kan fokusere på pletten, ikke de overskydende bananstykker.  

2) Tjek stofetiketten

Følg altid plejevejledningen for stoffet (hvis det har en). Plejeetiketter er normalt placeret inde i tøjet, bag nakken eller langs en sidesøm. Plejeetiketterne på stoffer har normalt anbefalede oplysninger om vask, tørring, strygning og kemisk rensning af stoffer. Visse kemikalier og rengøringspraksis kan beskadige forskellige stoffer, så det er bedst at følge de retningslinjer, der følger med stoffet. Hvis stoffet ikke har en etiket til pleje og vask, test et lille område af stoffet med de rengøringsprodukter, du planlægger at bruge, for at se, hvordan stoffet reagerer på dine tilsigtede rengøringsprodukter og -praksis.  

3) Skyl stoffet (med vrangen ud) under koldt vand

At rømme koldt vand på pletten med vrangen ud vil hjælpe med at skubbe bananen af stoffet i stedet for at skubbe den længere ind i stoffibrene og sætte pletten. Stoffer som silke, ruskind, fløjl og rayon bør tages til et renseri. Du bør ikke prøve at vaske disse stoffer selv for risiko for at ødelægge stoffet.  

4) Påfør pletfjerner med enzym forvask

Læg stoffet i en vask eller en vask med noget varmt vand blandet med enzym forvask pletfjerner. Enzymet forvask pletfjerner kan enten komme i spray-, skum- eller flydende form. Fuldstændig mættet området af pletten med enzymforvasken. Lad stoffet trække i det varme vand i cirka 30 minutter. Stoffet skal muligvis trække i flere timer, hvis pletten har siddet i i længere tid. At forbehandle et plettet stof så hurtigt som muligt er et af de mest kritiske trin i pletfjernelse. Jo hurtigere pletten kan behandles med en forbehandling, jo større er dine chancer for at fjerne pletten. Må ikke bruges på silke eller uld, da enzymer fordøjer protein. En alternativ pletfjerner er Borax. Hvis du bruger Borax, skal du dække pletten helt, lad den sidde i 30 minutter og fortsæt med at vaske stoffet.  

5) Vask stoffet

Vask stoffet i den varmeste vandindstilling. Brug klorblegemiddel til at vaske stoffet, hvis stofmaterialet tillader det. Hvis du ikke kan bruge klorblegemiddel til at vaske stoffet, så prøv at bruge farvesikkert blegemiddel. Sørg for, at pletten er helt fjernet, inden du lægger stoffet i tørretumbleren. Varmen fra tørretumbleren kan sætte pletten permanent, hvis den ikke fjernes helt under vaskeprocessen. Se tøjets etiket for detaljer om de anbefalede vaskeindstillinger for stoffet.

Sådan fjerner du bananpletter fra møbler

1) Saml overskydende banan op

Løft forsigtigt eventuelle større stykker banan af stoffet. At slippe af med de større bananstykker vil gøre hele oprydningsprocessen nemmere, for når de store stykker er fjernet, kan du virkelig fokusere på at rense det plettede område af polstringen.

2) Bland din rengøringsopløsning

Bland 2 kopper koldt vand med 1 spiseskefuld opvaskemiddel. Koldt vand vil beskytte farven på polstringen, mens opvaskemidlet er et skånsomt nok rengøringsmiddel til polstring med en hård pletbekæmpelse.

3) Svamp pletten med rengøringsopløsningen.

Brug en ren klud til at tørre pletten med opvaskeblandingen, indtil polstringen absorberer opløsningen. Prøv ikke at gnide pletten, men brug hellere lette blotting-bevægelser, blotting fra midten af pletten til yderkanterne. Gentag dette trin, indtil bananpletten forsvinder.

4) Dup det farvede område tørt.

Brug en ny klud til at svampe området, og fjern rengøringsopløsningen. Du kan dyppe den nye klud i en smule koldt vand for at fjerne sæberester, men i sidste ende skal du gøre dit bedste for at fjerne sæberester og vand for at tørre det plettede område. Hvis pletten eller pletten bliver brunlig, når stoffet er tørret, kan du overveje at blande 1 del hvid eddike og 2 dele vand og påføre det på pletten. Påfør en lille mængde af eddikeopløsningen, dup pletten, og lad området tørre. Gentag kun dette trin én gang, og prøv derefter at duppe stoffet igen med rent, køligt vand.